Monday, January 18, 2016

BUKIT RUHIANG, TAMPARULI

Assalammualaikum

Sebagai salah satu langkah untuk menjadi manusia yang lebih sihat dan cergas, saya cuba untuk melibatkan diri dalam beberapa aktiviti sukan yang tidak memerlukan apa-apa kemahiran spesifik dan perlu belajar dengan lebih mendalam.

Salah satu aktviti tersebut adalah mendaki bukit. Walaupun nafas semput-semput oleh kerana stamina yang masih lagi cap ayam, berjaya jugalah mendaki bukit yang agak mencabar ini. Mencabar bagi saya lah kerana elevation bukit tersebut yang sentiasa menaik dan tiada jalan mendatar walaupun beberapa meter.

Bukit tersebut adalah Bukit Perahu atau lebih dikenali sebagai Bukit Ruhiang oleh masyarakat tempatan. Bertempat di pekan Tamparuli di Daerah Tuaran. Saya tidak pasti berapa ketinggian bukit ini tetapi memang antara bukit yang menjadi tumpuan orang ramai untuk mendaki di sekitar daerah Tuaran.

Pemandangan di atas memang sangat cantik kerana kita dapat melihat seluruh daerah Tuaran dan kalau bernasib baik Gunung Kinabalu akan jelas terbentang di depan mata.

Curi sekejap bendara negeri Sabah yang memang dipacak di atas puncak bukit

Latar Belakang adalah Daerah Tuaran

Aktiviti lompat-melompat mesti ada.

Merenung jauh ke Gunung Kinabalu
InsyaAllah saya berazam untuk mendaki bukit ini sekerap yang mungkin. Mungkin setiap hujung minggu sebagai persediaan untuk ekspedisi mendaki Gunung Kinabalu bulan empat nanti. Doakan semuanya berjalan lancar okay.

1 comment:

  1. Amik mse brpe minit/jam nak naik bukit ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...