Thursday, February 12, 2015

JELAJAH PANTAI TIMUR SABAH PART 1

Assalammualaikum

Lama tak menjenguk blog yang sepertinya hidup segan mati tak mau ini. Habuk pun dah sebelas inci tebal agaknya. Dek kerana perangai tuan empunya blog yang memang tak pandai berubah rajin untuk update blog. Azam 2015 untuk update blog sekali sehari tinggal kenangan terindah sajalah. 

Apapun, back to the main topic, sajalah saya nak cerita serba sedikit tentang pengalaman menjejalah Pantai Timur Sabah pada minggu lepas. Nama je jelajah tapi sebenarnya sekadar lalu sahaja. haha. Tujuan utamanya adalah untuk menikmati keindahan alam di pulau-pulau di Daerah Semporna. Punyalah cantik baq hang. memang rasa macam taknak balik jak.

Part 1 ni akan banyak gambar-gambar sekitar 3 pulau yang saya pergi di Semporna. Layan je lah gambar ye. Detail cara mahu sampai ke sini nanti boleh baca di bawah sekali entri ini.

Pulau Bohey Dulang

DSC_0032
Pintu Masuk ke Pulau Bohey Dulang
DSC_0024
Jeti menghala ke Pintu Masuk pulau
DSC_0033
Jeti pun dah cantik...fuh
DSC_0215
Posing gaya model siket
DSC_0086
Rombongan Cik Bedah yang turut serta dalam ekspedisi ini
DSC_0216
Cantik Bah kan!!!
DSC_0218
Tak tau napa posing gini
DSC_0220
Okay dah takde gaya lain dah
DSC_0043
Subhanallah....

Cantik sesangat kan. Pemandangan ni kami dapat selepas mendaki setinggi 630m dari paras laut. memang sangat memenatkanlah untuk orang yang tak berapa nak fit mcm hamba ni. haha. gambar-gambar ni baru satu pulau ok. ada lagi 2 pulau yang terlibat dalam ekspedisi ini. chewah

Sedikit info bagaimana kami sampai ke sini:

Naik flight dari Kota Kinabalu (BKI) – Sandakan (SDK) : RM98++ return
(Kami turun Sandakan dulu sebab ada kawan akan ambil di airport dan bergerak menggunakan kereta ke Tawau, lebih mudah anda ambil flight terus dari Kota Kinabalu atau Kuala Lumpur ke Tawau)

Dari Jeti Semporna ke 3 buah Pulau : RM 75 satu kepala termasuk sewa life jacket, permit masuk setiap pulau dan hiking ke puncak Pulau Bohey Dulang. Sebenarnya ikut sewa bot RM600, jadi sebab kami berlapan dapatlah RM75 sorang. pada kami tersangatlah murah jika nak dibandingkan dengan pengalaman yang kami dapat.

Pengembaraan ke Pulau Seterusya akan bersambung di entri lain ok.

Wassalam

No comments:

Post a Comment