Sunday, December 28, 2014

BAGAIMANA ANDA BOLEH MEMBANTU MANGSA BANJIR

Assalammualaikum

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Apa yang terjadi di pantai timur memang sangat menyedihkan dan menyentapkan hati sesiapa sahaja. Keadaan banjir yang sangat teruk dan serius di luar jangkaan kita semua. Difahamkan pula keadaan banjir di kelantan tidak banyak berubah walapun hari sudah tidak hujan. ALLAHUAKBAR

Semoga semua mangsa yang terjejas akibat banjir ini tabah dan sabar menghadapi ujian Allah yang sangat berat ini. InsyaAllah setiap ujian melanda, pasti ada hikmah besar yang akan mendatang. Sama-samalah kita berdoa agar semua ini akan berakhir dengan cepat dan semua mangsa dapat memulakan kehidupan seperti biasa. InsyaAllah.

Walaupun kita tidak merasai kepahitan dan kesukaran yang sedang mereka rasai. Tetapi kita masih boleh meringankan beban dengan menyumbang seberapa yang boleh. Di sini saya senaraikan beberapa tempat yang kita semua boleh hulurkan bantuan. Semoga dengan sumbangan yang sedikit ini memberikan impak yang besar kepada mangsa.

Saturday, December 27, 2014

RUMAH PERTAMAKU BAHAGIAN 2

Assalammualaikum

Alhamdulillah. Walaupun daerah Mersing ini agak mendung dan acah-acah macam nak hujan, progress rumah pertamaku masih lagi diteruskan tanpa sebarang lengah. Bak kata PM bahawa bantuan banjir pada penduduk terjejas banjir mesti diberikan tanpa lengah.

Banyak betul pertambahan baru kalau nak dibandingan dengan kali terakhir saya pulang ke kampung halaman. Memang tak dapat dinafikan kecekapan pekerja-pekerja yang membina rumah ni. Nanti kalau dah siap duduk semua saya rekemen kontraktor ni ok.

Bumbung pun dah siap pasang and sekarang sedang dalam proses simen dalam dan luar rumah. Semoga segalanya berjalan lancar dan dapat diduduki pada tahun depan

Yang sebetulnya, saya sudah tidak zabaaaarrrrr...haha

Sekian

Wednesday, December 24, 2014

PELANGGAN SETIA AIR ASIA

Assalammualaikum

Hari ini bila sedang jalan-jalan cari tiket di website Air Asia, teringat pula nak tengok balik berapa banyak tiket yang dah dibeli dari Air Asia selama ni. Yelah kalau macam saya merantau di Negeri Sabah ni memang kapal terbang sajalah pengangkutan untuk balik ke semenanjung. Kalau nak naik kapal laut boleh juga tapi seminggu lah baru sampai. Kuasa plak nak menunggu sampai seminggu kan. Habis macam tu je Annual Leave

Senang je kalau nak cek history booking yang pernah kita buat selama ni, just sign in pada website Air Asia dan pergi pada Show History. Maka terpaparlah senarai sedemikian rupa



Gambar di atas tu, tiket yang dah saya beli tapi masa perjalanannya belum sampai lagi, nampak tak kegilaannya di situ. tiap bulan saya balik dari bulan 12 sampai bulan 2 tahun depan. Hahahaha. Tiket atas ni semua below RM300/return. jadi agak sentap jugaklah kalau tak beli. haha


Gambar atas ni pulak, history booking selama ni dari mula lapor diri di Sabah pada 9 September 2013 sampailah sekarang. sebenarnya banyak lagi tiket, sebab dalam senarai ni tak termasuk pakai waran kerajaan dan naik flight lain selain Air Asia.

Kesimpulannya, memang banyaklah hasil titik peluh membanting tulang bekerja keras dicurahkan kepada Syarikat Air Asia ni. huhuhu. semoga bertambah juga Big Points and dapat claim tiket free tahun depan. kbai.

Sekian

P/S: Marilah kita sama-sama mendoakan mangsa banjir di negeri-negeri yang terjejas teruk seperti Kelantan dan Terengganu. Semoga mereka tabah menghadapi ujian berat ini dan lekas juga kembali pulih seperti sedia kala. Amin

SEGMEN 12 JAM BLOGLIST #12 MIALIANA.COM

Assalammualaikum

Sejak akhir-akhir ini sangat berminat join segmen. Jadi join segemen Kak Mia pulak lah. Buat pengetahuan Kak Mia saya ni silent reader blog Mialiana.com. sangat jarang komen-komen. Malu-malu kucing kot.



Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Monday, December 22, 2014

MENGAPA SAYA MEMBACA

Assalammualaikum

Quote yang saya rasa sangat menarik dijumpai di Pinterest. Ia sangat betul dan tepat. Ini adalah salah satu sebab paling besar kenapa saya sangat gemar membaca novel. Ia akan membawa saya ke tempat-tempat yang selalu saya idamkan untuk pergi. Membawa saya merasai juga akan apa yang ada di tempat tersebut tanpa perlu bersusah payah mengumpul duit atau bersusah payah untuk sampai ke situ.

Kadang-kadang tempat tersebut tiadalah wujud di muka bumi ini jadi ia akan menguatkan pula kepakaran imaginasi saya yang memang sudah di asah kuat sejak kecil lagi. Jenis-jenis orang kuat berangan


Saturday, December 6, 2014

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA CIKGU FARHA

Assalammualaikum

Gigih hari ini update blog lagi. rasanya ini baru kali kedua blog En iLham ini join segmen. Sebelum ini tak hengat dah sebab kawan pun dah tua menghabiskan sisa-sisa hidup sebagai hamba Allah di muka bumi ini. 

Tapi bila blogwalking tadi terjumpa pulak blog cikgu Farha, baca-baca beliau punya porfil rupanya cikgu di Sabah juga. Samalah kita ya cikgu kena berkhidmat untuk bangsa dan negara di Negeri di Bawah Bayu ini. cuma saya bukan keja cikgu lah. Kerja makan-makan jak.

Apapun, selamat bersegmen lah ye. Semoga dapat tambah kawan dengan join segmen ini memandangkan blog pun dah semakin terkubur seiring dengan kemalasan penulisnya.

Entri copypaste dari Blog Cikgu Farha

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Sempena cuti sekolah yang masih berlangsung ni, cikgu nak lancarkan segmen ringkas dari blog simple cikgu ni. Harap dapat sambutan. Tujuan utama cikgu anjurkan nak rapatkan ukhuwah dan tambah kenalan di alam maya. Dalam masa yang sama bole kongsi maklumat dan info.

http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

Syarat simple je:-
1. Follow blog cikgu (boleh tengok side bar) - tak paksa pon hehe
2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

Copy coding yang disediakan.



Kbai

Wassalam

RUMAH PERTAMAKU

Assalammualaikum

Ini bukan entri promosi skim rumah pertamaku okay. Walaupun tuan punya blog sudah ke laut mood beliau nak meng'update' entri secara berdedikasi, ini tidak bermakna blog ini sudah menjadi mangsa godaman manusia-manusia yang tidak bertanggungjawab.

Alhamduillah, setelah setahun berpenat lelah, membanting tulang dan mengerah segala kudrat yang ada, impian untuk membina rumah dengan gaji sendiri menjadi jua. Terlalu banyak liku dan ranjau yang beta perlu tempuhi sebelum dapat membina mahligai impian ini. oh, tipu jer. Tidak banyak sangat pun melainkan melihat duit simpanan melayang begitu sahaja untuk mencapai hasrat murni ini.

Apapun, tidak banyak lagi boleh diceritakan sebab rumah ini pun masih dalam proses pembinaan. Nanti kalau dah siap cantik, dekorasi bagai barulah saya akan post entri lagi ok. itupun kalau rajin. muahahaha.

Jadi tengoklah dulu rumah batu yang belum siap berplaster ni ok.



serba sedikit tentang rumah ini, bukan rumah impian sangatlah sebab ia dibina bukan untuk duduk sendiri. Tujuannya adalah untuk dibuat Homestay. Sekarang ni kan permintaan untuk Homestay sangat meletup-letup. Semua orang dah tak sudi dok hotel sebab mungkin ruang yang tak cukup luas dan harga pun tak berapa nak sedap dibayar. 

Jadi konsep Homestay memang sangat sesuai untuk keluarga yang ingin berjimat cermat membawa berkat dan dapat pula angkut segala tok nenek cucu cicit bagai menginap bersama.

Maklumat tambahan ada pada entri tahun 2015 nanti. Jangan malu-malu terjah semula

Kbai.