Friday, December 27, 2013

JALAN-JALAN SABAH : KUNDASANG & RANAU

Assalammuaalaikum

Kita sambung balik cerita jalan-jalan Sabah ni. walaupun diri ini sedar tiadalah siapa yang hendak membacanya pun, tapi mungkin boleh jadi tatapan kenangan untuk anak cucu pada masa depan. 

selepas ke Jambatan Tamparuli, kami terus bergerak ke Kundasang. Awan pun dah mula mendung menandakan hujan lebat akan turun dengan lajunya. Tapi Alhamdulillah, perjalanan baik-baik sahaja, hujan yang disangkakan akan turun seperti malu-malu hendak memunculkan diri. Mungkin segan dengan orang-orang semenanjung yang pertama kali datang Sabah ni.

Oleh kerana cuaca pun baik, dapat jugaklah snap gambar Gunung Kinabalu yang tersergam indah tu.

Ada banyak air terjun turun dari gunung kan. Mungkin sebab baru lepas hujan. selalunya saya nampak satu sahaja.

Subhanallah. Indahnya CiptaanMu

Sebelum sampai Pekan Kundasang. Kita singgah Pekan Nabalu sekejap ye

Budak gila bergambar





Kalau trip Sabah anda meliputi perjalanan ke Kundasang baik shopping souvenier di sini dahulu. sebab pada pengamatan saya yang baru 4 bulan menetap di Sabah, barang-barang di sini agak murah dan banyak pilihan. Cantik-cantik pulak. T Shirt pun design lebih cantik dijual di sini jika nak dibandingkan dengan Pasar Filipin. Penjual pun baik dan berhemah. Idokler nak memarah kalu kite tak jadi nak membelinyerr..tak gitu yop??

Selesai bershopping sedikit sebanyak. Kami pun terus menuju ke Kundasang. Pergi terus ke Homestay yang dah di booking seminggu lebih awal. 

Nama Rumah yang kami sewa satu malam

Oleh sebab jumlah kami yang ramai, maka tidaklah berapa logik untuk menyewa bilik Hotel yang berharga mungkin RM200++ satu malam. Jadi saya sewa Homestay sahaja. 

Nama Homestay : D'IZz Homestay Kundasang
Harga Sewa Satu Malam : RM350

pada saya harga agak berpatutan untuk rumah 3 bilik dan 2 bilik air. Dilengkapi dengan dapur dan peralatan memasak. Setiap bilik air pun ada heater. Bilik juga selesa dan cantik. Kalau berminat boleh klik link kat atas tu yer.

Oleh kerana saya punyalah pemalas dan buat-buat sibuk ala-ala tourist guide. hanya gambar di atas tu sahaja sempat di'snap' untuk Homestay. huahuahua. Tapi berlambak gambar homestay ni dalam blog die. so jangan malas-malas nak klik okay.

Ok. penat pulak menaip. sambung esok pulak ok. Almaklumlah En Ilham dah jarang berblog, bila berblog semula macam lenguh jari jemari plak. hahaha. sambung lagi InsyaAllah bila rajin

Stay Tuned.

P/S 1 : gambar-gambar di dalam blog ini ada juga diambil oleh individu lain yang memang mantap dalam bidang photography. Kalau gambar tu mcm blur and gegar sikit memang confirmlah saya yang ambil.

P/S 2 : Sedang cemburu melihat blog-blog traveller yang hebat-hebat belaka.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...