Tuesday, October 9, 2012

KEGEMBIRAAN #KONVO

Semua orang berhak untuk rasa gembira. Gembira adalah perasaan yang wajib menjadi hak setiap orang. Tiada satu manusia pun di alam fana ini tidak boleh gembira. Semuanya boleh. Cuma kerana gembira adalah satu perasaan yang boleh dipilih, maka banyak juga manusia yang tidak memilih untuk gembira

 

Gembira satu gambaran perasaan yang subjektif. Gembira ketika senang, gembira ketika susah, gembira ketika sedih, gembira ketika resah. Semuanya boleh diselimuti dengan perasaan gembira. Oleh sebab tidak semua orang gembira melihat sesorang tidak gembira, maka ramai yang menyimpan perasaan tidak gembira dengan rasa gembira. Di wajah, semata-mata.

 

Paling mudah, bergembiralah sentiasa kerana kegembiraan memudahkan. Kegembiraan menenangkan dan kegembiraan mempesonakan. Bergembiralah seadanya kerana disebalik kegembiraan yang melampui batas itu terselit kesedihan yang belum ternampakkan.

 

Bergembiralah walaupun hati sedang bersedih kerana disebalik lautan kesedihan itu pasti ada mutiara kegembiraan terbenam di dasar kecamuk perasaan.

 

Akhir kata, saya memang dalam keadaan gembira

 

Sentiasa

 

IMG_8365

 

IMG_8370

 

IMG_8381

 

IMG_8421

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...