Friday, November 25, 2011

REVIU NOVEL: MIKHAIL

sebelum ini saya agak kecewa dengan Ramlee Awang Murshid dengan buah tangannya UNGU KARMILA yang saya anggap sebuah novel yang ditulis sekadar untuk menepati dateline yang telah ditetapkan. tetapi selepas selesai menguliti novel MIKHAIL ini tanggapan saya serta merta berubah seterusnya amat mengkagumi penulisan seorang wartawan ini yang saya anggap amat menakjubkan dan di luar jangkaan.


MIKHAIL adalah sebuah novel THRILLER karaya Ramlee Awang Murshid yang terbaru selepas UNGU KARMILA dan trilogi BAGAIKAN PUTERI. ia mengisahkan tentang kehidupan seorang pembunuh bersiri yang bernama Mikhail yang beranggapan berhak membunuh sesiapa sahaja yang bersangkutan dengan kematian keluarganya beberapa tahun yang lampau. pada permulaan plot saya percaya bahawa novel ini akan berkisar berkaitan seorang pemuda yang mempunyai dendam kesumat yang melampau dan akan membunuh setiap hari demi melunaskan tuntutan hawa nafsunya yang tidak lagi termampu untuk di tahan.

Tetapi


TERNYATA KEPERCAYAAN SAYA ITU AMATLAH TIDAK BERASAS SAMA SEKALI


novel ini amat di luar jangkaan fikiran saya.Ramlee bijak bermain dengan gaya penulisannya untuk memastikan pembaca berfikir secara kriktikal selari dengan pembacaan yang dilakukan. Mikhail ternyata bukanlah sekadar pembunuh bersiri profesional tetapi individu kelahiran seorang insan bermasalah yang diculik dan dilatih dengan segala kemahiran peperangan dan taktikal untuk kepentingan sebuah kumpulan yang ingin mengusai DUNIA!!!.


Mikhail ternyata bukan seorang tetapi ada berpuluh orang yang diberi kod persendirian seperti Mikhail 155, Mikhail 496 dan lain-lain. setiap seorang Mikhail ini telah di BrainWash oleh kumpulan tersebut untuk melupakan kisah zaman lampau mereka dan memasukkan fakta lain di memori mereka dengan kisah dendam kesumat yang tidak mudah terpadam. dengan memori yang telah tersemat kemas dalam minda tersebut mereka akan bertindak membunuh sesiapa sahaja yang berkaitan dengan memori dendam itu


sebagai contoh, Mikhail 155 telah dimasukkan fakta di dalam pemikirannya bahawa keluarganya telah dibunuh dengan kejam atas pengkhianatan dalam perniagaan.dan Mikhail ini akan bertindak membunuh mereka yang telah melakukan pembunuhan terhadap keluarganya tanpa mengetahui bahawa dia sekadar dijadikan alat untuk memenuhi kepentingan kumpulan berkepala besar itu.


akhirnya, muslihat kumpulan itu telah terbongkar apabila salah seorang daripada Mikhail telah tersedar asal-usulnya selepas mengalami satu penyakit paranormal yang sukar dijelaskan. dia juga telah mengalami suatu perasaan yang sepatutnya tidak akan ada pada setiap Milkhail iaitu sifat BELAS KASIHAN, SAYANG DAN CINTA.


mungkin agak sukar untuk anda pembaca sekalian memahami apa yang saya ulaskan berkenaan Novel unik ini dan jalan penyelesaiannya mudah.anda perlu membaca novel ini!!! anda akan terbaring dan berasa berdebar-debar untuk mengetahui apa sebenarnya berlaku.anda pastinya tidak akan dapat menjangka sebarang pengakhiran atau kesimpulan cerita seperti yang dapat dilakukan oleh sesetengah novel Thriller PISCISAN.


saya merasakan bahawa novel terbaru ini telah berjaya mengalahkan trilogi BAGAIKAN PUTERI jika didasarkan kepada konsep jalan cerita, gaya penulisan dan kekompleksan cerita.tetapi trilogi BAGAIKAN PUTERI tetap ada keistimewaannya yang tersendiri.
seperti novel-novel Ramlee yang lain, novel ini turut dilampirkan dengan kepercayaan agama yang tulus, kasih sayang, kekeluargaan dan CINTA.kerana cinta sahaja yang boleh memusnahkan kejahatan!!!.latar tempat juga amat menarik iaitu di sekitar New Zealand dan Malaysia majoritinya.karakter yang terlibat juga adalah pelbagai seperti golongan korporat, barisan pertahanan negara seperti polis khususnya dan juga gologan kebanyakan di Malaysia.


apa yang paling saya kagumkan adalah pengetahuan Ramlee terhadap kecanggihan senjata, alat multimedia dan kemahiran perisikan amat tinggi dan diselitkan dalam karyanya dengan penuh dramatik dan bersahaja. selain dapat berhibur sambil membaca anda juga dapat meluaskan pengetahuan am dengan membaca karya hebat ini.


ahkiran, saya jangkakan novel seperti inilah yang perlu dijadikan bahan bacaan terbaik rakyat Malaysia yang gemarkan novel sebagai bahan bacaan utama.saya amat berharap dapat melihat novel ini difilemkan dengan kecanggihan teknologi luar negara supaya nampak lebih berjaya.bukannya sesetengah filem yang saya rasakan amatlah piscisan kerana mempamerkan gejala sosial yang semakin membarah dalam negara ini.akibatnya bukan semakin mengurangkan statistik kemaksiatan tetapi lagi meningkatkan pula selari dengan sifat generasi remaja masa kini yang gemar meniru apa yang mereka perhatikan.
Sekian.


BELILAH NOVEL INI.


AMAT BERMAKNA....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...