Friday, November 25, 2011

REVIU NOVEL: BAHLUTAlhamdulillah, saya berjaya menamatkan pembacaan novel baru buat tangan Faisal Tehrani ini dalam jangkamasa yang singkat. novel ini hanya memerlukan masa selama 1 hari untuk saya habisi.

bukan mendabik dada memberitahu sekalian alam bahawa saya seorang ‘speed reader’ tetapi ia belaku kerana karya Faisal Tehrani tidak pernah menghadiahkan perasaan kecewa pada saya walaupun sekelumit.
melihatkan kepada tajuknya sahaja, saya sangkakan bahawa laras bahasa yang digunakan untuk novel kali ini mungkin agak berat seperti Bedar Sukma Bisu dan novel-novel FT yang lain. jadi saya telah menyediakan satu tumpuan yang agak ‘keras’ untuk meladeni novel ini.

TERNYATA JANGKAAN SAYA MELESET !!!

novel ini seperti Tunggu Teduh Dulu, menggunakan bahasa yang mudah difahami, jalan cerita yang mendebarkan ditambah dengan unsur-unsur sinis memang sentiasa menarik perhatian saya untuk menyelak ke halaman seterusnya.

Bahlut mengisahkan seorang pemuda dari suku kaum asli Semai yang kehilangan ibu dan bapanya secara tiba-tiba. tiada ketahuan samada mereka hilang ketika mencari hasil hutan, dibaham bintanang buas ataupun diculik.

kehilangan ibu bapa (Embun dan Tiji) dalam keadaan Bahlut yang sedang menginjak remaja membuatkan dia kehilangan arah tujuan dan tidak mahu kembali ke sekolah kerana sibuk mencari kedua ibu bapa yang hilang tanpa punca.

mujurlah ada yang sentiasa mengasihani, Cikgu Zaiful (guru di perkampungan Asli)  yang menyedari potensi Bahlut sebagai seorang yang akan dapat mengangkat martabat masyarakat pribumi Malaysia ini pada masa hadapan, telah mengambil keputusan membawa Bahlut ke ibu kota untuk mendapatkan pendidikan yang lebih baik.

perjalanan cerita yang sebenar bermula apabila Bahlut berhijrah ke ibu kota. pada saya, FT berjaya membawa beberapa babak penting dan mendebarkan di dalam novel ini dalam keadaan yang amat cepat dan sangat teratur. antara plot yang bergerak selepas Bahlut berhijrah ke ibu kota adalah seperti berikut :
 1. Bahlut diterima masuk ke Sekolah Sukan Bukit Jalil kerana bakatnya dalam bidang larian yang luar biasa.
 2. aktiviti pembalakan haram di kampung halaman Bahlut semakin berleluasa melibatkan orang atasan dalam kerajaan dan pemimpin kampung
 3. pembalak haram memaksa masyarakat Asli untuk berpindah dari kawasan mereka dengan cara yang kurang dapat dikesan (mencemar sumber air penduduk dengan racun)
 4. Cikgu Zaiful beserta rakannya, Cikgu Zalman bersetuju untuk menyiasat duduk perkara yang berlaku di kampung tersebut. Kabut, rakan perempuan Bahlut turut menyertai penyiasatan ini
 5. Embun, ibu Bahlut sebenarnya belum mati tetapi ditangkap oleh pembalak haram kerana gentar operasi haram mereka terbongkar kerana Embun telah menjadi saksi kerja hitam mereka
 6. Bahlut semakin berjaya dalam bidang sukan yang diceburi dan dilantik sebagai duta produk sukan.
 7. Cikgu Zalman terkorban dalam kemalangan semasa melarikan diri daripada pembalak haram semasa menjalankan penyiasatan. Kabut dan Cikgu Zaiful cedera parah.
 8. Embun yang ketika itu sedang melarikan diri dari kurungan pembalak haram juga terlibat dalam kemalangan tersebut tetapi tidak tercedera. terus melarikan diri ke dalam hutan
 9. usaha untuk melaporkan operasi haram tersebut kepada pihak Polis terpadam apabila operasi tersebut di dalangi jua oleh orang atasan kerajaan
itulah saya katakan sebentar tadi, memang terlalu banyak untuk diceritakan dalam satu novel. tetapi plot yang sistematik dan mudah difahami membuatkan pembaca tidak terkesan akan perkara tersebut.

sesungguhnya, novel ini benar-benar mengangkat profesion perguruan di mana melihatkan pengorbanan seorang guru untuk memastikan pelajarnya tidak terlepas dari peluang pendidikan sebagai bekalan masa hadapan.

selain itu banyak juga unsur-unsur sinis dimuatkan di dalam novel ini dimana rasuah bermaharajalela di mana-mana, sifat pihak berkuasa yang hanya memandang rendah sesuatu perkara kerana ia dilaporkan oleh mereka yang tidak bernama serta taraf kuasa seseorang itu boleh membuatkan suaranya didengar oleh orang ramai dan pihak terbabit.

di sini lah Bahlut menggunakan kuasa selebriti sukan yang dmilikinya untuk mendapatkan kembali kampung halaman yang tergadai dek kerakusan kuasa yang tiada bertimbang rasa.
bagaimana Bahlut melakukannya???
jawapannya…
.
.
.
anda patut memiliki novel ini!!!!
di sini saya lampirkan serba sedikit ilmu-ilmu yang boleh didapati di dalam novel ini :
 • bahasa yang digunakan masyarakat Semai ini seperti eng, hek, belantik, amei, abek dan banyak lagi (maksud boleh didapati pada ruang glosari)
 • rahsia-rahsia juara pecut Malaysia dalam memantapkan larian mereka
 • demografi masyarakat Asli di Malaysia
 • keindahan negara-negara luar sepeti Turki
pada saya novel yang baik adalah novel yang dapat memberikan ilmu kepada pembaca.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...